Skip to content

Kehijauan Alam Ke Rumah Anda – Lush Garden

Share :

Reading time: 3 minutes

Di Kuala Kangsar, sebuah bandar diraja Perak, terdapat sebuah stor e-dagang yang unik bernama Lush Garden. Pengasas bersama, Shang En dan Gene, meminati tumbuh-tumbuhan dan telah mengubah minat mereka terhadap kehijauan dan menjadi perniagaan yang berkembang maju. 

Lush Garden telah menjadi kedai pilihan di Lazada dengan reputasi cemerlang, dengan lebih daripada 10,000 penghantaran dan rating positif 99% yang luar biasa sejak penubuhannya 1.5 tahun lalu.

Lush Garden menjual pelbagai jenis tumbuhan hidup, daripada herba, pokok buah-buahan, dan pokok hiasan kepada tumbuhan landskap. Selain tumbuh-tumbuhan, mereka juga menawarkan tanah, baja, dan pasu untuk melengkapkan persembahan hijau mereka.

Idea di sebalik penubuhan Lush Garden bermula pada tempoh PKP . Shang En dan rakan seperjuangannya mencari ketenangan dengan aktiviti berkebun. Walau bagaimanapun, mereka sedar bahawa ianya sukar untuk mencari penjual tumbuh-tumbuhan dalam talian yang boleh dipercayai. 

Bertekad untuk merapatkan jurang ini, Shang En dan Gene memutuskan untuk bermula stor dalam talian mereka sendiri. Mereka percaya bahawa dengan beberapa klik, pelanggan sepatutnya menerima pesanan mereka dengan selamat dan dalam keadaan yang sangat baik. 

Nama “Lush Garden” mencerminkan komitmen mereka untuk menyediakan pokok-pokok dan perkhidmatan yang berkualiti kepada pelanggan mereka. Meninggalkan pekerjaan korporat mereka, Shang En dan Gene bekerja sepenuh masa dalam usaha baru ini.

Untuk meluaskan perniagaan mereka dan berhubung dengan pencinta tumbuh-tumbuhan di seluruh Malaysia, Shang En dan Gene bergabung dengan Lazada. Pada Januari 2021, Lazada melanjutkan sokongannya kepada Lush Garden untuk 100 hari pertama. 

Walaupun mereka baru menggunakan platform Lazada, mereka telah menerima bimbingan dan bantuan daripada pasukan Lazada, membolehkan mereka menyesuaikan diri dan berkembang bersama. Selepas tempoh 100 hari itu, mereka telah diberikan Pengurus Akaun Utama, yang terus menyokong perniagaan mereka. Sebagai balasan, Shang En dan Gene juga menyatakan sokongan penuh mereka kepada Lazada.

Lazada memainkan peranan penting dalam pertumbuhan Lush Garden. Lazada telah menyediakan platform kepada kedua-dua pengasas stor itu untuk mempamerkan produk mereka kepada khalayak di seluruh negara. 

Sebelum ini, produk mereka hanya terhad kepada pelanggan di Kuala Kangsar, dan kini mereka berpeluang untuk berhubung dengan peminat produk mereka di seluruh Malaysia. Selain itu, jualan kempen dan baucar Lazada yang kerap membolehkan Lush Garden menawarkan tawaran yang menarik, menarik lebih ramai pelanggan ke kedai mereka.

Shang En dan Gene juga menghargai interaksi positif yang mereka ada dengan kakitangan Lazada. Setiap bulan membawa kejayaan dan pencapaian baru, berkat pendedahan dan sokongan kempen yang disediakan oleh Lazada.

Lush Garden menggunakan beberapa seller tool dan bantuan yang disediakan oleh Lazada untuk mengembangkan lagi perniagaan mereka. Sponsored discovery adalah salah satu alat yang paling berharga, membolehkan mereka melabur untuk mendapatkan lebih banyak tontonan untuk produk mereka. Menganalisis data dan metrik yang tersedia, mereka boleh melaraskan strategi jualan dan mengoptimumkan prestasi mereka. 

Selain itu, baucar penghantaran percuma yang ditawarkan oleh Lazada telah membantu meningkatkan jualan mereka, kerana pelanggan menikmati diskaun kos penghantaran.

Mengimbas kembali perjalanan mereka, Shang En dan Gene tidak menyesal dan keputusan mereka untuk memulakan perjalanan keusahawanan ini telah mengubah kehidupan mereka secara drastik and lebih baik.

Kongsikan kisah anda dengan kami

Lazada sedang mencari penjual dengan kisah latarbelakang yang menarik. Jika anda rasa kisah anda harus dikongsi, isi borang pendaftaran dan pihak produksi akan berhubung dengan anda sekiranya terpilih. Nak jadi bos? Daftar sebagai penjual hari ini.

Ikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok, dan langgan saluran YouTube kami untuk trend eDagang dan tips penjual terkini.

More articles you may like

Do you constantly feel like you want to be your own boss and start a business? The time is NOW!

Want more?

Sell With Lazada answers all your e-commerce how’s, go-to, do’s and don’ts. If you’d like to find out more on how to be an effective seller, follow us on the link below.

Recent Posts

Follow Us

Sell With Lazada answers all your e-commerce how’s, go-to, do’s and don’ts. If you’d like to find out more on how to be an effective seller, follow us on the link below.